Algemene Voorwaarden van onderstaande B.V.’s, allen gevestigd te (7609 RG) Almelo aan de Twentepoort Oost 42 12
Pro-One B.V kvk no. 06061027, Pro-One Schilderwerk en Onderhoud B.V. kvk no. 84538406
Pro-One Hoscon B.V. KvK no. 96639741

Algemene voorwaarden PRO-ONE

Artikel 1           Begrippen

In deze Algemene voorwaarden, verder te noemen “AV” wordt verstaan onder:

  1. a) Opdrachtnemer: de aannemer PRO-ONE Totaalbouw B.V. en aan haar gelieerde ondernemingen te weten Pro-one Schilderwerk B.V., Pro-One Hoscon B.V.;
  2. b) Opdrachtgever: de partij met wie Opdrachtnemer, een overeenkomst sluit, althans voorbereidende handelingen daartoe verricht;
  3. c) Offerte: een schriftelijke aanbieding;
  4. d) Opdracht: de schriftelijke overeenkomst van (onder)aanneming van werk tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer;
  5. d) Werk: de door Opdrachtnemer uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen;

 

Artikel 2           Algemene bepalingen en toepasselijkheid

2.1

Deze AV zijn van toepassing op alle aanvragen, offertes, offertes, opdrachten, overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende verbintenissen waarbij Opdrachtnemer goederen en/of diensten levert aan, werkzaamheden verricht voor of anderszins een opdracht krijgt van Opdrachtgever, een en ander in de ruimste zin van het woord.

2.2

De toepasselijkheid van andere (algemene) voorwaarden van opdrachtgever wordt hiermee uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2.3

Afwijking van de inhoud van de Algemene Voorwaarden is alleen mogelijk als Opdrachtnemer deze afwijking uitdrukkelijk schriftelijk heeft aanvaard.

2.4

Opdrachtnemer gaat er bij zijn offertes vanuit dat deze Algemene Voorwaarden van toepassing zullen zijn op de te sluiten overeenkomst. Indien op enig moment blijkt dat de Opdrachtgever deze Algemene Voorwaarden niet wenst te aanvaarden, staat het de Opdrachtnemer vrij zijn offerte in te trekken en/of een aangepaste offerte uit te brengen.

2.5

De Uniforme Administratieve Voorwaarden 2012 (UAV 2012) maken onderdeel uit van deze Algemene Voorwaarden (zie bijlage) en moeten als hier herhaald en ingelast worden beschouwd, tenzij daarvan in het hiernavolgende wordt afgeweken.

2.6

De Algemene voorwaarden van Installerende Bedrijven (ALIB 2007) zijn in aanvulling op deze voorwaarden, aangezien Pro-One Hoscon lid is van de Uneto VNI. Bij strijd tussen deze Algemene voorwaarden en de ALIB 2007 gaan de laatste voor.

 

Artikel 3           Offertes

3.1

De offertes van de Opdrachtnemer zijn vrijblijvend.

3.2

Indien de offerte van de Opdrachtnemer niet binnen 30 dagen schriftelijk is aanvaard door de Opdrachtgever, vervalt de offerte van rechtswege. Door Opdrachtgever kunnen aan de offerte dan geen rechten meer worden ontleend. Een Offerte vervalt ook wanneer het product of materiaal genoemd in Offerte niet langer beschikbaar is.

 

 

3.3

Opdrachtnemer kan niet worden gehouden aan een Offerte die een kennelijke verschrijving of vergissing bevat.

3.4

Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het verstrekken van juiste en volledige informatie aan Opdrachtnemer ten behoeve van het doen van een offerte. Wanneer een offerte onvolledig is of fouten bevat vanwege onjuiste of onvolledige informatieverstrekking door Opdrachtgever, dan komt dit komen voor rekening en risico van Opdrachtgever.

3.5

De offerte vermeldt, indien mogelijk, het tijdstip waarop met het Werk kan worden begonnen en de (vermoedelijke) datum van oplevering.

3.6

Indien na een offerte een Opdracht uitblijft, kan Opdrachtnemer de kosten van de calculatie bij Opdrachtgever in rekening brengen.

 

Artikel 4           Prijzen

4.1.

Uit de offerte blijkt of de overeengekomen prijs een vaste aanneemsom is dan wel een prijs is op basis van regie.

4.2.

De door de Opdrachtnemer genoemde prijzen zijn exclusief btw, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

4.3.

De prijzen gelden uitsluitend voor de in de offertes genoemde werkzaamheden en te leveren materialen.

4.4.

Niet in de offerte genoemde werkzaamheden worden verrekend als meerwerk. Niet in de offerte genoemde materialen worden verrekend volgens nader overeen te komen eenheidsprijzen.

4.5.

Prijzen van offertes gaan uit van een éénmalige levering en ononderbroken uitvoering van het Werk, aanvangend op de overeengekomen aanvangsdatum.

4.6.

Alle offertes zijn gebaseerd op het loon- en prijspeil geldend ten tijde van het uitbrengen van de offerte.

4.7.

Indien na de datum van de offerte de prijzen van grond- of hulpstoffen, de lonen, sociale lasten, overheidslasten, vrachten assurantiepremies, omzetbelasting of andere kosten een verhoging ondergaan, is de Opdrachtnemer gerechtigd de bij de aanneming van de Opdracht overeengekomen prijs, dienovereenkomstig te verhogen voor de nog te verrichten werkzaamheden. Dit geldt ook als de verhoging reeds bij de offerte te voorzien was. Wanneer die prijsverhoging meer dan 10% bedraagt, dat heeft Opdrachtgever het recht, zonder het recht op enige schadevergoeding, de overeenkomst te ontbinden.

4.8.

De offerteprijzen van de Opdrachtnemer gelden ex art. 3.2 AV gedurende 30 dagen na de datum van de offerte.

 

Artikel 5           Overeenkomst

5.1.

Een overeenkomst tussen partijen komt tot stand door de schriftelijke aanvaarding van de offerte door Opdrachtgever, tenzij de Opdrachtnemer de offerte na aanvaarding onverwijld herroept.

5.2.

De Opdrachtnemer is alleen gebonden aan schriftelijk overeengekomen afspraken.

5.3.

Indien geen schriftelijke bevestiging dan wel aanvaarding plaatsvindt en de Opdrachtnemer met instemming van de Opdrachtgever een aanvang met het uitvoeren van het Werk heeft gemaakt, wordt de Opdrachtgever geacht de Offerte inclusief de toepasselijkheid van deze AV te hebben aanvaard.

 

Artikel 6           Uitvoering

6.1.

Opdrachtnemer is enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk en draagt geen verrantwoordelijkheid voor ontwerpen, schetsen en berekeningen.

6.2.

Opdrachtnemer is gerechtigd bij de uitvoering van het werk naast eigen personeel gebruik te maken van derden.

6.3.

De Opdrachtnemer voert het werk uit binnen de normale werkuren en zo nodig ook buiten de normale werkuren. Opdrachtgever stelt Opdrachtnemer hiertoe in staat.

6.4.

Er zal door Opdrachtnemer geen inhaal worden gepleegd wegens een (eigen) te late start, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.

6.5.

Indien de aanvang of de voortgang van het Werk wordt vertraagd door omstandigheden die buiten de invloedingsfeer van de Opdrachtnemer liggen, moeten de daaruit voortvloeiende schade en kosten voor de Opdrachtnemer door de Opdrachtgever worden vergoed. Alle werkzaamheden, die daardoor voor de Opdrachtnemer ontstaan, worden berekend in daggeld. Dit geldt ook voor de extra kosten voor onregelmatig werk.

6.6.

De Opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat door derde(n) uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen, die niet tot de Opdracht van de Opdrachtnemer behoren, zodanig en zo tijdig worden verricht dat de uitvoering van het Werk door Opdrachtnemer daarvan geen vertraging ondervindt. Indien niettemin vertraging ontstaat, dient de Opdrachtgever de Opdrachtnemer daarvan tijdig in kennis te stellen. Dergelijke vertragingen en daaruit voortvloeiende problemen zijn voor rekening en risico van de Opdrachtgever. Het bepaalde in artikel. 6.5 AV is eveneens van toepassing.

6.7.

Het risico van door Opdrachtnemer te leveren goederen gaat op het moment van aankomst op de bouwplaats over op Opdrachtgever. Het lossen op de bouwplaats vindt plaats voor rekening en risico van Opdrachtgever.

6.8.

De Opdrachtgever nodigt de Opdrachtnemer uit bij alle bouwvergaderingen, die direct of zijdelings betrekking hebben op werkzaamheden van de Opdrachtnemer, of de voortgang daarvan. De door de Opdrachtnemer in dit kader gemaakte kosten worden door Opdrachtgever vergoed.

6.9.

De Opdrachtgever draagt er zorg voor dat de opzet en uitvoering van het Werk zodanig is dat daardoor schade aan personen, goederen en milieu zoveel mogelijk wordt beperkt. Opdrachtgever zorgt tevens voor orde en veiligheid op de bouwplaats.

 

Artikel 7           Voorzieningen, vergunningen en wet- en regelgeving

7.1.

Opdrachtgever zorgt ervoor dat de bouwlocatie goed bereikbaar is en geschikt is voor Opdrachtnemer om naar behoren het Werk te kunnen uitvoeren. De Opdrachtnemer en de in artikel 6.2 genoemde partijen hebben vrije toegang tot de aanwezige toiletten, schaftlokalen of kantines op of bij de bouwplaats.

7.2.

Tenzij in de Opdracht anders is bepaald, stelt de Opdrachtgever bouwvoorzieningen waaronder steigervoorzieningen beschikbaar indien deze op of bij het bouwplaats aanwezig zijn. Het is de verantwoordelijk van Opdrachtgever dat de bouw- en steigervoorzieningen voldoen aan alle wettelijke voorschriften alsmede aan de door de Arbeidsinspectie gestelde en te stellen veiligheidsvoorschriften.

7.3.

Tenzij in de Opdracht anders is bepaald, draagt de Opdrachtgever zorgt voor de aanwezigheid van water en elektriciteit en verschaft de daarvoor benodigde aansluitmogelijkheden. De benodigde elektriciteit en water alsmede overige nutsvoorzieningen zijn voor rekening van de Opdrachtgever.

7.4.

De Opdrachtgever stelt de voorzieningen beschikbaar voor het inzamelen van chemisch- en bouwafval, indien deze op of bij de bouwplaats aanwezig zijn.

7.5.

De Opdrachtgever leeft ten aanzien van de Opdrachtnemer en zijn werknemers en/of (onder)Opdrachtnemers en (hulp)personen stipt de bepalingen na van de vigerende CAO voor de Opdrachtnemer, van de Arbo-wet en andere toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

7.6.

De Opdrachtgever draagt zorg voor alle voor het Werk benodigde vergunningen en goedkeuringen.

7.7.

De verplichtingen vermeld onder de voorafgaande leden geven de Opdrachtgever nimmer aanspraak op vergoeding tegenover de Opdrachtnemer. Bij niet-nakoming van de in dit artikel genoemde verplichtingen door Opdrachtgever, komen de als gevolg hiervan door de Opdrachtnemer te verrichten werkzaamheden, alsmede eventuele vertraging, kosten en/of andere schade, voor rekening van Opdrachtgever.

 

Artikel 8           Coördinatie

8.1.

Opdrachtnemer is alleen verantwoordelijk voor enige vorm van (bouw)coördinatie indien dit vooraf uitdrukkelijk schriftelijk is overeenkomen én hiervoor een afzonderlijk bedrag schriftelijk is overeengekomen.

8.2.

De Opdrachtgever is er voor verantwoordelijk dat derden op het werk zich onderwerpen aan coördinatie door de Opdrachtnemer.

8.3.

De Opdrachtnemer is in het geval van coördinatie en/of leveringen van niet door Opdrachtnemer ingeschakelde (neven)Opdrachtnemer(s), nimmer aansprakelijk voor eventuele schade of vertraging als gevolg van het niet opvolgen van instructies van Opdrachtnemer door de betreffende (neven)Opdrachtnemer(s).

8.4.

De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer in het kader van de coördinatie is beperkt tot maximaal de helft van het voor de coördinatie overeengekomen bedrag.

 

Artikel 9           Levertijd, oplevering en herstel van gebreken

9.1.

Overeengekomen (op)levertermijnen gelden niet als fatale termijnen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

9.2.

Indien de Opdrachtnemer een overeengekomen fatale termijn voor (op)levering, door omstandigheden buiten zijn schuld om, overschrijdt, heeft Opdrachtgever nimmer het recht op korting, schadevergoeding of ontbinding van de Opdracht of het opschorten / niet-nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtnemer.

9.3.

Voorzover Opdrachtgever verantwoordelijk is voor vertragingen bij start of lopende het Werk, dan is hij jegens Opdrachtnemer aansprakelijk voor door Opdrachtnemer geleden en nog te lijden schade. Opdrachtnemer heeft voorts uitstel tot oplevering van een periode die gelijk is aan de duur van de ontstane vertraging. Dit laatste geldt eveneens wanneer de vertraging is ontstaan door overmacht.

9.4.

Opdrachtnemer zal na afronding van zijn werkzaamheden, Opdrachtgever uitnodigen om uiterlijk 8 dagen daarna mee te werken aan de vooroplevering. De uitkomst van de vooroplevering wordt vastgelegd in een voor opleverrapport. Opdrachtnemer zal zich zoveel mogelijk inspannen de gebreken opgenomen in het rapport binnen twee weken te verhelpen. Aansluitend zal er binnen acht dagen de definitieve Oplevering plaatsvinden.

9.5.

Opdrachtgever is gehouden zijn medewerking te verlenen aan de (voor)oplevering van het Werk. Wanneer Opdrachtgever dit weigert, dan dient het Werk als opgeleverd te worden beschouwd.

9.6.

Kleine gebreken, waaronder in ieder geval moeten worden verstaan gebreken die niet aan ingebruikneming van het Werk in de weg staan en gebreken die binnen 30 dagen kunnen worden hersteld, zullen geen reden zijn om goedkeuring aan het Werk te onthouden.

9.7.

Bij ingebruikneming van (een gedeelte van) het Werk door de Opdrachtgever wordt (dat gedeelte van) het Werk geacht te zijn opgeleverd.

9.8

Opdrachtnemer is ontslagen van de aansprakelijkheid voor gebreken die opdrachtgever op het tijdstip van

oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken, maar niet heeft gemeld.

9.9

Indien het werk na oplevering gebreken vertoont waarvoor opdrachtnemer aansprakelijk is, moet

opdrachtgever, tenzij zulks in verband met de omstandigheden niet van hem kan worden gevergd,

aan opdrachtnemer de gelegenheid geven de gebreken binnen een redelijke termijn weg te nemen,

onverminderd de aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor schade ten gevolge van de gebrekkige oplevering.

9.10

Eindoplevering vindt plaats nadat eventuele kleine gebreken door de opdrachtnemer zijn hersteld en de

opdrachtgever het werk definitief heeft goedgekeurd.

 

Artikel 10         Meer- en minderwerk

10.1.

De Opdrachtnemer is alleen gehouden meerwerk te verrichten nadat dit schriftelijk tussen partijen is overeengekomen.

10.2.

Opdrachtnemer heeft altijd recht op vergoeding van uitgevoerd meerwerk, ook indien een schriftelijke opdracht ontbreekt.

10.3.

Verrekening van minderwerk vindt alleen plaats nadat partijen dit schriftelijk zijn overeengekomen.

10.4.

Indien het minderwerk wordt verrekend met het meerwerk en het minderwerk het meerwerk overtreft, heeft de Opdrachtnemer recht op een bedrag gelijk aan 10% van het verschil van die totalen, ongeacht de oorzaak van het meer- en minderwerk.

10.5.

Meerwerk zal worden afgerekend met toepassing van de in de Offerte of bevestiging van de Opdrachtnemer genoemde verrekening bedragen, waarbij de bepalingen in artikel 4 van deze Algemene Voorwaarden in acht wordt genomen. Mochten verrekening bedragen niet door de Opdrachtnemer zijn genoemd of (anderszins) overeengekomen, dan zal meerwerk worden verrekend op basis van een door Opdrachtnemer op te stellen offerte / kostenopgave.

 

Artikel 11         Onderbreking van de werkzaamheden

11.1.

Indien de Opdrachtnemer door omstandigheden buiten zijn schuld om de werkzaamheden niet geheel ononderbroken kan uitvoeren, heeft de Opdrachtnemer het recht het tot op het moment van onderbreking van de werkzaamheden gereed gekomen gedeelte van het Werk op te leveren en te factureren.

11.2.

Eventuele kosten ontstaan doordat de werkzaamheden buiten schuld van de Opdrachtnemer worden onderbroken, zijn voor rekening van de Opdrachtgever. Extra uren en wachturen van het door de Opdrachtnemer gebruikte personeel en materieel zullen worden verrekend, volgens door de Opdrachtnemer vastgestelde uurlonen en opslagen.

11.3.

Verloren arbeidsuren als gevolg van het uitvallen van stroom- of watervoorziening, of andere oorzaken buiten schuld van de Opdrachtnemer, zullen voor rekening zijn van de Opdrachtgever. Ook deze uren zullen worden vergoed volgens de door de Opdrachtnemer vastgestelde uurlonen en opslagen.

 

Artikel 12         Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging van de overeenkomst

12.1.

Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst

terstond en met directe ingang te ontbinden, indien:

–           Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst ook na ter zake te zijn aangemaand niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;

–           na het sluiten van de overeenkomst Opdrachtnemer ter kennis is gekomen van omstandigheden die goede grond geven te vrezen dat Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen;

–           Opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is;

–           Indien door de vertraging aan de zijde van Opdrachtgever niet langer van Opdrachtnemer kan

worden gevergd dat hij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen, is Opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst te ontbinden;

–           indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk of ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van Opdrachtnemer kan worden gevergd.

12.2.

Indien de ontbinding aan Opdrachtgever toerekenbaar is, heeft Opdrachtnemer recht op vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan.

12.3

Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien Opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.

12.4.

Indien Opdrachtnemer op de gronden als genoemd in dit artikel tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij uit dien hoofde op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan of schadeloosstelling, terwijl de Opdrachtgever, uit hoofde van wanprestatie, wél tot schadevergoeding of schadeloosstelling is verplicht.

12.5.

Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door Opdrachtnemer, zal Opdrachtnemer in overleg met de Opdrachtgever zorgdragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden. Dit tenzij de opzegging aan de Opdrachtgever toerekenbaar is. Tenzij het tussentijds eindigen aan Opdrachtnemer is toe te rekenen, worden de kosten voor overdracht aan de Opdrachtgever in rekening gebracht. Opdrachtnemer zal de Opdrachtgever zoveel als mogelijk vooraf inlichten ter zake van de omvang van deze kosten. De Opdrachtgever is gehouden deze kosten binnen de daarvoor door Opdrachtnemer genoemde termijn te voldoen, tenzij Opdrachtnemer anders aangeeft.

12.6.

In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surseance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven – ten laste van de Opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het Opdrachtnemer vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen dan wel de order of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.

12.7.

Indien de Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerderd met de eventuele aan- afvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan de Opdrachtgever in rekening worden gebracht.

12.8.

De Opdrachtnemer heeft recht op de aanneemsom vermeerderd met de kosten die hij als gevolg van de niet-voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de voor hem door de beëindiging bespaarde kosten.

12.9.

Betaling door de Opdrachtgever van datgene wat in het vorige lid beschreven staat laat het recht aan Opdrachtnemer onverlet om daarnaast betaling te vorderen van door haar annulering geleden schade.

 

Artikel 13         Overmacht

13.1

Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtgever indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.

13.2

In het geval van overmacht heeft de Opdrachtnemer het recht de levering van de materialen en/of de uitvoering van het Werk op te schorten, zolang deze stagnatie of verhindering aanhoudt, zonder tot vergoeding van enige schade te zijn gehouden.

13.3

Onder overmacht wordt in ieder geval, maar niet uitsluitend verstaan: oorlog, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, oproer, onlusten, blokkades, verkeersbelemmeringen, algemene of partiële werkstaking, uitsluiting, gedwongen stilstand, brand, watersnood en/of abnormale waterstand, epidemie, ziekte van personeel, vandalisme, bezetting (ook door krakers), atoomkernreacties, milieuramp, milieuverontreiniging ter plaatse van het uit te voeren Werk, met de gezondheid van personen bedreigende gevolgen, acties van maatschappelijke groeperingen, een in- of uitvoerverbod, sneeuw-, en/of ijsbelemmering of enige andere oorzaak buiten de schuld van de Opdrachtnemer waardoor de benodigde grondstoffen, hulpmaterialen of onderdelen die zij van derden betrekken, hen niet of niet tijdig kunnen bereiken, en/of de werknemer(s) de bouwplaats niet kunnen bereiken of aldaar verblijven, waardoor directe of indirecte (tijdelijke dan wel langdurige of permanente) stagnatie of verhindering bij de Opdrachtnemer ontstaat.

13.4

In geval van overmacht is de Opdrachtnemer niet gehouden tot enige (schade)vergoeding.

13.5

Indien deze stagnatie of verhindering langer dan dertig kalenderdagen heeft geduurd, hebben beide partijen het recht, de uitvoering van het Werk te (laten) beëindigen, voor zover het betreft het nog niet geleverde c.q. uitgevoerde gedeelte van het Werk. Hetgeen bij opzegging reeds is geleverd c.q. uitgevoerd moet alsdan gelijktijdig worden betaald.

13.6

Indien de Opdrachtnemer voorziet dat de stagnatie of verhindering langer dan dertig kalenderdagen voort zal duren, is de Opdrachtnemer gerechtigd de uitvoering van het Werk eerder de laten beëindigen.

 

13.7

Bij beëindiging op basis van dit artikel is de Opdrachtnemer, ongeacht door welke partij de Opdracht wordt opgezegd, niet gehouden tot enige (schade)vergoeding.

 

Artikel 14         Aansprakelijkheid

14.1.

Na de oplevering is Opdrachtnemer niet meer aansprakelijk voor tekortkomingen aan het werk behoudens wanneer er sprake is van een gebrek die Opdrachtgever redelijkerwijs niet al bij de Oplevering had kunnen kennen. Opdrachtgever is in dat geval gehouden om binnen 30 dagen na ontdekking hierover schriftelijk bij Opdrachtnemer te klagen.

14.2.

Een rechtsvordering uit hoofde van een (verborgen) gebrek verjaart in ieder geval binnen zes maanden nadat het Werk in gebruik is genomen.

14.3.

Een rechtsvordering uit hoofde van een (verborgen) gebrek is bovendien niet-ontvankelijk indien zij na verloop van een jaar na de oplevering althans ingebruikname althans na de schriftelijke klacht wordt ingesteld.

14.4.

Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:

–           de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;

–           de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden;

–           redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.

14.5.

Opdrachtnemer is alleen aansprakelijk voor schade aan andere werken en eigendommen van de Opdrachtgever voor zover de schade is ontstaan als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid van de Opdrachtnemer.

14.6.

De aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer is in alle gevallen en onder alle omstandigheden beperkt tot de helft van de aanneemsom althans in ieder geval tot de uitkering van de

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraar van Opdrachtnemer.

14.7.

De Opdrachtnemer kan in geen geval gehouden worden tot vergoeding van indirecte schade, waaronder in ieder geval moet worden begrepen kosten en/of schade van derden, bedrijfsschade en gederfde winst.

 

Artikel 15         Betaling en verzuim

15.1.

Betaling dient, tenzij partijen hiervan uitdrukkelijk schriftelijk afwijken, volgens de volgende staffel plaats te vinden: 15% bij Opdracht, 35% bij aanvang van de werkzaamheden, 40% bij voltooiing van de helft van het Werk en 10% binnen twee weken na oplevering.

15.2.

Facturen van de Opdrachtnemer dienen door de Opdrachtgever binnen veertien dagen na factuurdatum te worden betaald, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

15.3.

Indien betaling niet plaatsvindt binnen veertien dagen, dan wel binnen de nader overeengekomen

betalingstermijn, verkeert de Opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en wordt de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer een vertragingsrente verschuldigd van 1% per maand van het factuurbedrag voor iedere kalendermaand, waarbij een gedeelte van de maand tot een kalendermaand wordt gerekend, vanaf de vervaldatum tot aan de dag van de volledige betaling.

15.4.

Opdrachtgever is gehouden op eerste verzoek van Opdrachtnemer zekerheid te stellen voor de nakoming van zijn betalingsverplichting.

15.5.

De Opdrachtgever verkeert voorts zonder nadere ingebrekestelling in verzuim:

  1. a) indien reeds voor de oplevering waarschijnlijk is dat de Opdrachtgever niet, niet behoorlijk of niet tijdig zal voldoen aan enige verplichting die voortvloeit uit een overeenkomst waarop deze AV van toepassing zijn, of uit enige andere met de Opdrachtnemer gesloten overeenkomst;
  2. b) indien de Opdrachtnemer duidelijk aanwijzingen ontvangt omtrent verminderde kredietwaardigheid van de Opdrachtgever waardoor gerechte twijfel kan ontstaan dat hij zijn verplichtingen jegens de Opdrachtnemer zal nakomen;
  3. c) Opdrachtgever weigert de verzochte zekerheid te verstrekken en/of;
  4. d) in geval faillissement, surséance van betaling, stillegging of liquidatie van het bedrijf van de Opdrachtgever.

15.6.

Indien de Opdrachtgever in verzuim is, heeft de Opdrachtnemer, onverminderd de hem verder toekomende rechten, het recht zonder rechterlijke tussenkomst de uitvoering van de Opdracht op te schorten (tot de Opdrachtgever het verschuldigde bedrag heeft betaald) of de Opdracht geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Eén en ander ter keuze van de Opdrachtnemer en zonder dat de Opdrachtnemer tot enige schadevergoeding of nakoming van enige garantie gehouden zal zijn. In dat geval is elke vordering van de Opdrachtnemer op de Opdrachtgever direct volledig opeisbaar.

15.7.

De buitengerechtelijke kosten ter verkrijging van betaling door de Opdrachtnemer zijn voor rekening van de Opdrachtgever.

15.8.

Betalingen door de Opdrachtgever vanaf het moment van verschuldigd zijn van rente, worden geacht in eerste instantie te zijn betalingen van verschuldigde rente en vervolgens tot voldoening van de op de invordering vallende buitengerechtelijke kosten; pas nadat deze bedragen zijn voldaan, worden betalingen door Opdrachtgever in mindering gebracht op de aan de Opdrachtnemer verschuldigde hoofdsom.

15.9.

Het is de Opdrachtgever niet toegestaan betalingen op te schorten vanwege een vermeende tekortschieten van Opdrachtnemer. Opdrachtgever is evenmin toegestaan door hem verschuldigde bedragen aan de Opdrachtnemer te verrekenen met bedragen uit welke hoofde dan ook.

 

Artikel 16         Eigendomsvoorbehoud

16.1.

Alle zaken en materialen die door Opdrachtnemer worden geleverd, blijven tot het moment dat de Opdrachtgever alle openstaande vorderingen van Opdrachtnemer heeft voldaan, eigendom van Opdrachtnemer. De Opdrachtgever is niet bevoegd de zaken te verkopen, te verpanden of deze op enige andere wijze te (laten) bezwaren.

16.2.

Indien de Opdrachtgever haar verplichtingen niet nakomt of er gegronde vrees bestaat dat zij dat niet zal doen, is de Opdrachtnemer gerechtigd zaken en/of materialen waarop een eigendomsvoorbehoud rust bij de Opdrachtgever, of derden die de zaak voor de Opdrachtgever houden, weg te halen of weg te doen halen. De Opdrachtgever is verplicht hiertoe alle medewerking te verschaffen, op straffe van een boete van 10% van het nog te factureren deel van de aanneemsom.

 

16.3.

Indien derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen willen vestigen of doen gelden, is Opdrachtgever verboden hieraan medewerking te verlenen en verplicht Opdrachtnemer daarvan zo snel als redelijkerwijs mogelijk is op de hoogte te stellen. Het voorgaande geldt eveneens wanneer derden beslag op de geleverde zaken legt of zal leggen.

16.4.

De Opdrachtgever verplicht zich:

  1. a) de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen te verzekeren en verzekerd te houden tegen diefstal en brand-, ontploffings-, en waterschade en op eerste verzoek van Opdrachtnemer de polis van deze verzekering ter inzage te geven;
  2. b) bij een eventuele uitkering van de verzekering is Opdrachtnemer gerechtigd op deze penningen. Voor zover zal Opdrachtgever hieraan volledige medewerking verlenen;
  3. c) op eerste verzoek van Opdrachtnemer de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen te merken als het eigendom van Opdrachtnemer;
  4. d) op eerste verzoek van Opdrachtnemer op andere manieren medewerking te verlenen aan alle redelijke maatregelen die Opdrachtnemer ter bescherming van haar eigendomsrecht met betrekking tot de zaken en/of materialen wil treffen en die de Opdrachtgever niet onredelijk hinderen in de normale uitoefening van haar bedrijf.

 

Artikel 17         Eigendoms- en Auteursrecht

17.1.

De door of vanwege de Opdrachtnemer verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, omschrijvingen, tekeningen, modellen, begrotingen en calculaties en dergelijke zijn en blijven eigendom van de Opdrachtnemer ongeacht of deze aan opdrachtgever of aan derden ter beschikking zijn gesteld.

17.2.

Alle met betrekking tot ontwerpen, afbeeldingen, omschrijvingen, tekeningen, modellen en dergelijke gevestigde rechten (onder andere auteursrechten en modelrechten) worden voorbehouden en Opdrachtnemer heeft met uitsluiting van ieder ander het recht van verwezenlijking, openbaarmaking en

verveelvoudiging van zijn ontwerpen, schetsen, foto’s en alle andere afbeeldingen van zijn ontwerp die

worden bedoeld in de Auteurswet of in de Beneluxwet,inzake tekeningen en modellen.

17.3

Het is opdrachtgever niet toegestaan de uitvoering van een ontwerp, of een deel hiervan, van opdrachtnemer te herhalen zonder de uitdrukkelijke toestemming van opdrachtnemer.

17.4.

De in dit artikel genoemde rechten gaan nimmer over op Opdrachtgever.

 

Artikel 18         Toepasselijk recht en bevoegde rechter

18.1.

Op alle tussen Opdrachtgever en de Opdrachtnemer gesloten overeenkomsten is het Nederlands recht van toepassing.

18.2.

De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag 1980 (CISG) wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

18.3.

Alle geschillen, die niet in onderling overleg kunnen worden opgelost, worden in beginsel beslecht door de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo

 

Artikel 19         Slotbepalingen

Ingeval Opdrachtgever een particulier is, zijn de bepalingen uit de AV die in strijd zijn met het dwingend recht niet van toepassing. In dat geval, of wanneer een bepaling van deze AV om een andere reden geheel of gedeeltelijk nietig of vernietigd is, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen zullen in in onderling overleg een nieuwe bepaling formuleren die naar aard, inhoud en strekking zoveel mogelijk aansluit bij de (gedeeltelijk) nietige dan wel vernietigde bepaling.

 

 

Bijzondere aanvulling voor Pro-One Hoscon B.V.

 

Pro-One Hoscon werkt tevens met de Algemene voorwaarden Installerende bedrijven. Deze zijn in aanvulling op de Algemene Voorwaarden Pro-One Totaalbouw B.V. Bij een conflict tussen voorgaande voorwaarden hebben de voor Pro-One Hoscon geldende ALIB voorwaarden voorrang boven de Algemene Voorwaarden van Pro-One Totaalbouw.

 

Bijgaand zijn de ALIB 2007 voorwaarden als bijlage toegevoegd. Deze maken onverbrekelijk geheel uit met de Algemene Voorwaarden van Pro-One.

Algemene Voorwaarden van onderstaande B.V.’s, allen gevestigd te (7609 RG) Almelo aan de Twentepoort Oost 42 12
Pro-One B.V kvk no. 06061027, Pro-One Schilderwerk en Onderhoud B.V. kvk no. 84538406
Pro-One Hoscon B.V. KvK no. 96639741

Algemene voorwaarden PRO-ONE

Artikel 1           Begrippen

In deze Algemene voorwaarden, verder te noemen “AV” wordt verstaan onder:

  1. a) Opdrachtnemer: de aannemer PRO-ONE Totaalbouw B.V. en aan haar gelieerde ondernemingen te weten Pro-one Schilderwerk B.V., Pro-One Hoscon B.V.;
  2. b) Opdrachtgever: de partij met wie Opdrachtnemer, een overeenkomst sluit, althans voorbereidende handelingen daartoe verricht;
  3. c) Offerte: een schriftelijke aanbieding;
  4. d) Opdracht: de schriftelijke overeenkomst van (onder)aanneming van werk tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer;
  5. d) Werk: de door Opdrachtnemer uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen;

 

Artikel 2           Algemene bepalingen en toepasselijkheid

2.1

Deze AV zijn van toepassing op alle aanvragen, offertes, offertes, opdrachten, overeenkomsten en de daaruit voortvloeiende verbintenissen waarbij Opdrachtnemer goederen en/of diensten levert aan, werkzaamheden verricht voor of anderszins een opdracht krijgt van Opdrachtgever, een en ander in de ruimste zin van het woord.

2.2

De toepasselijkheid van andere (algemene) voorwaarden van opdrachtgever wordt hiermee uitdrukkelijk van de hand gewezen.

2.3

Afwijking van de inhoud van de Algemene Voorwaarden is alleen mogelijk als Opdrachtnemer deze afwijking uitdrukkelijk schriftelijk heeft aanvaard.

2.4

Opdrachtnemer gaat er bij zijn offertes vanuit dat deze Algemene Voorwaarden van toepassing zullen zijn op de te sluiten overeenkomst. Indien op enig moment blijkt dat de Opdrachtgever deze Algemene Voorwaarden niet wenst te aanvaarden, staat het de Opdrachtnemer vrij zijn offerte in te trekken en/of een aangepaste offerte uit te brengen.

2.5

De Uniforme Administratieve Voorwaarden 2012 (UAV 2012) maken onderdeel uit van deze Algemene Voorwaarden (zie bijlage) en moeten als hier herhaald en ingelast worden beschouwd, tenzij daarvan in het hiernavolgende wordt afgeweken.

2.6

De Algemene voorwaarden van Installerende Bedrijven (ALIB 2007) zijn in aanvulling op deze voorwaarden, aangezien Pro-One Hoscon lid is van de Uneto VNI. Bij strijd tussen deze Algemene voorwaarden en de ALIB 2007 gaan de laatste voor.

 

Artikel 3           Offertes

3.1

De offertes van de Opdrachtnemer zijn vrijblijvend.

3.2

Indien de offerte van de Opdrachtnemer niet binnen 30 dagen schriftelijk is aanvaard door de Opdrachtgever, vervalt de offerte van rechtswege. Door Opdrachtgever kunnen aan de offerte dan geen rechten meer worden ontleend. Een Offerte vervalt ook wanneer het product of materiaal genoemd in Offerte niet langer beschikbaar is.

 

 

3.3

Opdrachtnemer kan niet worden gehouden aan een Offerte die een kennelijke verschrijving of vergissing bevat.

3.4

Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het verstrekken van juiste en volledige informatie aan Opdrachtnemer ten behoeve van het doen van een offerte. Wanneer een offerte onvolledig is of fouten bevat vanwege onjuiste of onvolledige informatieverstrekking door Opdrachtgever, dan komt dit komen voor rekening en risico van Opdrachtgever.

3.5

De offerte vermeldt, indien mogelijk, het tijdstip waarop met het Werk kan worden begonnen en de (vermoedelijke) datum van oplevering.

3.6

Indien na een offerte een Opdracht uitblijft, kan Opdrachtnemer de kosten van de calculatie bij Opdrachtgever in rekening brengen.

 

Artikel 4           Prijzen

4.1.

Uit de offerte blijkt of de overeengekomen prijs een vaste aanneemsom is dan wel een prijs is op basis van regie.

4.2.

De door de Opdrachtnemer genoemde prijzen zijn exclusief btw, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

4.3.

De prijzen gelden uitsluitend voor de in de offertes genoemde werkzaamheden en te leveren materialen.

4.4.

Niet in de offerte genoemde werkzaamheden worden verrekend als meerwerk. Niet in de offerte genoemde materialen worden verrekend volgens nader overeen te komen eenheidsprijzen.

4.5.

Prijzen van offertes gaan uit van een éénmalige levering en ononderbroken uitvoering van het Werk, aanvangend op de overeengekomen aanvangsdatum.

4.6.

Alle offertes zijn gebaseerd op het loon- en prijspeil geldend ten tijde van het uitbrengen van de offerte.

4.7.

Indien na de datum van de offerte de prijzen van grond- of hulpstoffen, de lonen, sociale lasten, overheidslasten, vrachten assurantiepremies, omzetbelasting of andere kosten een verhoging ondergaan, is de Opdrachtnemer gerechtigd de bij de aanneming van de Opdracht overeengekomen prijs, dienovereenkomstig te verhogen voor de nog te verrichten werkzaamheden. Dit geldt ook als de verhoging reeds bij de offerte te voorzien was. Wanneer die prijsverhoging meer dan 10% bedraagt, dat heeft Opdrachtgever het recht, zonder het recht op enige schadevergoeding, de overeenkomst te ontbinden.

4.8.

De offerteprijzen van de Opdrachtnemer gelden ex art. 3.2 AV gedurende 30 dagen na de datum van de offerte.

 

Artikel 5           Overeenkomst

5.1.

Een overeenkomst tussen partijen komt tot stand door de schriftelijke aanvaarding van de offerte door Opdrachtgever, tenzij de Opdrachtnemer de offerte na aanvaarding onverwijld herroept.

5.2.

De Opdrachtnemer is alleen gebonden aan schriftelijk overeengekomen afspraken.

5.3.

Indien geen schriftelijke bevestiging dan wel aanvaarding plaatsvindt en de Opdrachtnemer met instemming van de Opdrachtgever een aanvang met het uitvoeren van het Werk heeft gemaakt, wordt de Opdrachtgever geacht de Offerte inclusief de toepasselijkheid van deze AV te hebben aanvaard.

 

Artikel 6           Uitvoering

6.1.

Opdrachtnemer is enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk en draagt geen verrantwoordelijkheid voor ontwerpen, schetsen en berekeningen.

6.2.

Opdrachtnemer is gerechtigd bij de uitvoering van het werk naast eigen personeel gebruik te maken van derden.

6.3.

De Opdrachtnemer voert het werk uit binnen de normale werkuren en zo nodig ook buiten de normale werkuren. Opdrachtgever stelt Opdrachtnemer hiertoe in staat.

6.4.

Er zal door Opdrachtnemer geen inhaal worden gepleegd wegens een (eigen) te late start, tenzij schriftelijk anders overeengekomen.

6.5.

Indien de aanvang of de voortgang van het Werk wordt vertraagd door omstandigheden die buiten de invloedingsfeer van de Opdrachtnemer liggen, moeten de daaruit voortvloeiende schade en kosten voor de Opdrachtnemer door de Opdrachtgever worden vergoed. Alle werkzaamheden, die daardoor voor de Opdrachtnemer ontstaan, worden berekend in daggeld. Dit geldt ook voor de extra kosten voor onregelmatig werk.

6.6.

De Opdrachtgever dient ervoor te zorgen dat door derde(n) uit te voeren werkzaamheden en/of leveringen, die niet tot de Opdracht van de Opdrachtnemer behoren, zodanig en zo tijdig worden verricht dat de uitvoering van het Werk door Opdrachtnemer daarvan geen vertraging ondervindt. Indien niettemin vertraging ontstaat, dient de Opdrachtgever de Opdrachtnemer daarvan tijdig in kennis te stellen. Dergelijke vertragingen en daaruit voortvloeiende problemen zijn voor rekening en risico van de Opdrachtgever. Het bepaalde in artikel. 6.5 AV is eveneens van toepassing.

6.7.

Het risico van door Opdrachtnemer te leveren goederen gaat op het moment van aankomst op de bouwplaats over op Opdrachtgever. Het lossen op de bouwplaats vindt plaats voor rekening en risico van Opdrachtgever.

6.8.

De Opdrachtgever nodigt de Opdrachtnemer uit bij alle bouwvergaderingen, die direct of zijdelings betrekking hebben op werkzaamheden van de Opdrachtnemer, of de voortgang daarvan. De door de Opdrachtnemer in dit kader gemaakte kosten worden door Opdrachtgever vergoed.

6.9.

De Opdrachtgever draagt er zorg voor dat de opzet en uitvoering van het Werk zodanig is dat daardoor schade aan personen, goederen en milieu zoveel mogelijk wordt beperkt. Opdrachtgever zorgt tevens voor orde en veiligheid op de bouwplaats.

 

Artikel 7           Voorzieningen, vergunningen en wet- en regelgeving

7.1.

Opdrachtgever zorgt ervoor dat de bouwlocatie goed bereikbaar is en geschikt is voor Opdrachtnemer om naar behoren het Werk te kunnen uitvoeren. De Opdrachtnemer en de in artikel 6.2 genoemde partijen hebben vrije toegang tot de aanwezige toiletten, schaftlokalen of kantines op of bij de bouwplaats.

7.2.

Tenzij in de Opdracht anders is bepaald, stelt de Opdrachtgever bouwvoorzieningen waaronder steigervoorzieningen beschikbaar indien deze op of bij het bouwplaats aanwezig zijn. Het is de verantwoordelijk van Opdrachtgever dat de bouw- en steigervoorzieningen voldoen aan alle wettelijke voorschriften alsmede aan de door de Arbeidsinspectie gestelde en te stellen veiligheidsvoorschriften.

7.3.

Tenzij in de Opdracht anders is bepaald, draagt de Opdrachtgever zorgt voor de aanwezigheid van water en elektriciteit en verschaft de daarvoor benodigde aansluitmogelijkheden. De benodigde elektriciteit en water alsmede overige nutsvoorzieningen zijn voor rekening van de Opdrachtgever.

7.4.

De Opdrachtgever stelt de voorzieningen beschikbaar voor het inzamelen van chemisch- en bouwafval, indien deze op of bij de bouwplaats aanwezig zijn.

7.5.

De Opdrachtgever leeft ten aanzien van de Opdrachtnemer en zijn werknemers en/of (onder)Opdrachtnemers en (hulp)personen stipt de bepalingen na van de vigerende CAO voor de Opdrachtnemer, van de Arbo-wet en andere toepasselijke wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.

7.6.

De Opdrachtgever draagt zorg voor alle voor het Werk benodigde vergunningen en goedkeuringen.

7.7.

De verplichtingen vermeld onder de voorafgaande leden geven de Opdrachtgever nimmer aanspraak op vergoeding tegenover de Opdrachtnemer. Bij niet-nakoming van de in dit artikel genoemde verplichtingen door Opdrachtgever, komen de als gevolg hiervan door de Opdrachtnemer te verrichten werkzaamheden, alsmede eventuele vertraging, kosten en/of andere schade, voor rekening van Opdrachtgever.

 

Artikel 8           Coördinatie

8.1.

Opdrachtnemer is alleen verantwoordelijk voor enige vorm van (bouw)coördinatie indien dit vooraf uitdrukkelijk schriftelijk is overeenkomen én hiervoor een afzonderlijk bedrag schriftelijk is overeengekomen.

8.2.

De Opdrachtgever is er voor verantwoordelijk dat derden op het werk zich onderwerpen aan coördinatie door de Opdrachtnemer.

8.3.

De Opdrachtnemer is in het geval van coördinatie en/of leveringen van niet door Opdrachtnemer ingeschakelde (neven)Opdrachtnemer(s), nimmer aansprakelijk voor eventuele schade of vertraging als gevolg van het niet opvolgen van instructies van Opdrachtnemer door de betreffende (neven)Opdrachtnemer(s).

8.4.

De aansprakelijkheid van Opdrachtnemer in het kader van de coördinatie is beperkt tot maximaal de helft van het voor de coördinatie overeengekomen bedrag.

 

Artikel 9           Levertijd, oplevering en herstel van gebreken

9.1.

Overeengekomen (op)levertermijnen gelden niet als fatale termijnen, tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is overeengekomen.

9.2.

Indien de Opdrachtnemer een overeengekomen fatale termijn voor (op)levering, door omstandigheden buiten zijn schuld om, overschrijdt, heeft Opdrachtgever nimmer het recht op korting, schadevergoeding of ontbinding van de Opdracht of het opschorten / niet-nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtnemer.

9.3.

Voorzover Opdrachtgever verantwoordelijk is voor vertragingen bij start of lopende het Werk, dan is hij jegens Opdrachtnemer aansprakelijk voor door Opdrachtnemer geleden en nog te lijden schade. Opdrachtnemer heeft voorts uitstel tot oplevering van een periode die gelijk is aan de duur van de ontstane vertraging. Dit laatste geldt eveneens wanneer de vertraging is ontstaan door overmacht.

9.4.

Opdrachtnemer zal na afronding van zijn werkzaamheden, Opdrachtgever uitnodigen om uiterlijk 8 dagen daarna mee te werken aan de vooroplevering. De uitkomst van de vooroplevering wordt vastgelegd in een voor opleverrapport. Opdrachtnemer zal zich zoveel mogelijk inspannen de gebreken opgenomen in het rapport binnen twee weken te verhelpen. Aansluitend zal er binnen acht dagen de definitieve Oplevering plaatsvinden.

9.5.

Opdrachtgever is gehouden zijn medewerking te verlenen aan de (voor)oplevering van het Werk. Wanneer Opdrachtgever dit weigert, dan dient het Werk als opgeleverd te worden beschouwd.

9.6.

Kleine gebreken, waaronder in ieder geval moeten worden verstaan gebreken die niet aan ingebruikneming van het Werk in de weg staan en gebreken die binnen 30 dagen kunnen worden hersteld, zullen geen reden zijn om goedkeuring aan het Werk te onthouden.

9.7.

Bij ingebruikneming van (een gedeelte van) het Werk door de Opdrachtgever wordt (dat gedeelte van) het Werk geacht te zijn opgeleverd.

9.8

Opdrachtnemer is ontslagen van de aansprakelijkheid voor gebreken die opdrachtgever op het tijdstip van

oplevering redelijkerwijs had moeten ontdekken, maar niet heeft gemeld.

9.9

Indien het werk na oplevering gebreken vertoont waarvoor opdrachtnemer aansprakelijk is, moet

opdrachtgever, tenzij zulks in verband met de omstandigheden niet van hem kan worden gevergd,

aan opdrachtnemer de gelegenheid geven de gebreken binnen een redelijke termijn weg te nemen,

onverminderd de aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor schade ten gevolge van de gebrekkige oplevering.

9.10

Eindoplevering vindt plaats nadat eventuele kleine gebreken door de opdrachtnemer zijn hersteld en de

opdrachtgever het werk definitief heeft goedgekeurd.

 

Artikel 10         Meer- en minderwerk

10.1.

De Opdrachtnemer is alleen gehouden meerwerk te verrichten nadat dit schriftelijk tussen partijen is overeengekomen.

10.2.

Opdrachtnemer heeft altijd recht op vergoeding van uitgevoerd meerwerk, ook indien een schriftelijke opdracht ontbreekt.

10.3.

Verrekening van minderwerk vindt alleen plaats nadat partijen dit schriftelijk zijn overeengekomen.

10.4.

Indien het minderwerk wordt verrekend met het meerwerk en het minderwerk het meerwerk overtreft, heeft de Opdrachtnemer recht op een bedrag gelijk aan 10% van het verschil van die totalen, ongeacht de oorzaak van het meer- en minderwerk.

10.5.

Meerwerk zal worden afgerekend met toepassing van de in de Offerte of bevestiging van de Opdrachtnemer genoemde verrekening bedragen, waarbij de bepalingen in artikel 4 van deze Algemene Voorwaarden in acht wordt genomen. Mochten verrekening bedragen niet door de Opdrachtnemer zijn genoemd of (anderszins) overeengekomen, dan zal meerwerk worden verrekend op basis van een door Opdrachtnemer op te stellen offerte / kostenopgave.

 

Artikel 11         Onderbreking van de werkzaamheden

11.1.

Indien de Opdrachtnemer door omstandigheden buiten zijn schuld om de werkzaamheden niet geheel ononderbroken kan uitvoeren, heeft de Opdrachtnemer het recht het tot op het moment van onderbreking van de werkzaamheden gereed gekomen gedeelte van het Werk op te leveren en te factureren.

11.2.

Eventuele kosten ontstaan doordat de werkzaamheden buiten schuld van de Opdrachtnemer worden onderbroken, zijn voor rekening van de Opdrachtgever. Extra uren en wachturen van het door de Opdrachtnemer gebruikte personeel en materieel zullen worden verrekend, volgens door de Opdrachtnemer vastgestelde uurlonen en opslagen.

11.3.

Verloren arbeidsuren als gevolg van het uitvallen van stroom- of watervoorziening, of andere oorzaken buiten schuld van de Opdrachtnemer, zullen voor rekening zijn van de Opdrachtgever. Ook deze uren zullen worden vergoed volgens de door de Opdrachtnemer vastgestelde uurlonen en opslagen.

 

Artikel 12         Opschorting, ontbinding en tussentijdse opzegging van de overeenkomst

12.1.

Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst

terstond en met directe ingang te ontbinden, indien:

–           Opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst ook na ter zake te zijn aangemaand niet, niet volledig of niet tijdig nakomt;

–           na het sluiten van de overeenkomst Opdrachtnemer ter kennis is gekomen van omstandigheden die goede grond geven te vrezen dat Opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen;

–           Opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht is om zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is;

–           Indien door de vertraging aan de zijde van Opdrachtgever niet langer van Opdrachtnemer kan

worden gevergd dat hij de overeenkomst tegen de oorspronkelijk overeengekomen condities zal nakomen, is Opdrachtnemer gerechtigd de overeenkomst te ontbinden;

–           indien zich omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk of ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet van Opdrachtnemer kan worden gevergd.

12.2.

Indien de ontbinding aan Opdrachtgever toerekenbaar is, heeft Opdrachtnemer recht op vergoeding van de schade, daaronder begrepen de kosten, daardoor direct en indirect ontstaan.

12.3

Indien de overeenkomst wordt ontbonden zijn de vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien Opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en overeenkomst.

12.4.

Indien Opdrachtnemer op de gronden als genoemd in dit artikel tot opschorting of ontbinding overgaat, is hij uit dien hoofde op generlei wijze gehouden tot vergoeding van schade en kosten daardoor op enigerlei wijze ontstaan of schadeloosstelling, terwijl de Opdrachtgever, uit hoofde van wanprestatie, wél tot schadevergoeding of schadeloosstelling is verplicht.

12.5.

Indien de overeenkomst tussentijds wordt opgezegd door Opdrachtnemer, zal Opdrachtnemer in overleg met de Opdrachtgever zorgdragen voor overdracht van nog te verrichten werkzaamheden aan derden. Dit tenzij de opzegging aan de Opdrachtgever toerekenbaar is. Tenzij het tussentijds eindigen aan Opdrachtnemer is toe te rekenen, worden de kosten voor overdracht aan de Opdrachtgever in rekening gebracht. Opdrachtnemer zal de Opdrachtgever zoveel als mogelijk vooraf inlichten ter zake van de omvang van deze kosten. De Opdrachtgever is gehouden deze kosten binnen de daarvoor door Opdrachtnemer genoemde termijn te voldoen, tenzij Opdrachtnemer anders aangeeft.

12.6.

In geval van liquidatie, van (aanvrage van) surseance van betaling of faillissement, van beslaglegging – indien en voor zover het beslag niet binnen drie maanden is opgeheven – ten laste van de Opdrachtgever, van schuldsanering of een andere omstandigheid waardoor de Opdrachtgever niet langer vrijelijk over zijn vermogen kan beschikken, staat het Opdrachtnemer vrij om de overeenkomst terstond en met directe ingang op te zeggen dan wel de order of overeenkomst te annuleren, zonder enige verplichting zijnerzijds tot betaling van enige schadevergoeding of schadeloosstelling. De vorderingen van Opdrachtnemer op de Opdrachtgever zijn in dat geval onmiddellijk opeisbaar.

12.7.

Indien de Opdrachtgever een geplaatste order geheel of gedeeltelijk annuleert, dan zullen de daarvoor bestelde of gereedgemaakte zaken, vermeerderd met de eventuele aan- afvoer- en afleveringskosten daarvan en de voor de uitvoering van de overeenkomst gereserveerde arbeidstijd, integraal aan de Opdrachtgever in rekening worden gebracht.

12.8.

De Opdrachtnemer heeft recht op de aanneemsom vermeerderd met de kosten die hij als gevolg van de niet-voltooiing heeft moeten maken en verminderd met de voor hem door de beëindiging bespaarde kosten.

12.9.

Betaling door de Opdrachtgever van datgene wat in het vorige lid beschreven staat laat het recht aan Opdrachtnemer onverlet om daarnaast betaling te vorderen van door haar annulering geleden schade.

 

Artikel 13         Overmacht

13.1

Opdrachtnemer is niet gehouden tot het nakomen van enige verplichting jegens de Opdrachtgever indien hij daartoe gehinderd wordt als gevolg van een omstandigheid die niet is te wijten aan schuld, en noch krachtens de wet, een rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.

13.2

In het geval van overmacht heeft de Opdrachtnemer het recht de levering van de materialen en/of de uitvoering van het Werk op te schorten, zolang deze stagnatie of verhindering aanhoudt, zonder tot vergoeding van enige schade te zijn gehouden.

13.3

Onder overmacht wordt in ieder geval, maar niet uitsluitend verstaan: oorlog, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, oproer, onlusten, blokkades, verkeersbelemmeringen, algemene of partiële werkstaking, uitsluiting, gedwongen stilstand, brand, watersnood en/of abnormale waterstand, epidemie, ziekte van personeel, vandalisme, bezetting (ook door krakers), atoomkernreacties, milieuramp, milieuverontreiniging ter plaatse van het uit te voeren Werk, met de gezondheid van personen bedreigende gevolgen, acties van maatschappelijke groeperingen, een in- of uitvoerverbod, sneeuw-, en/of ijsbelemmering of enige andere oorzaak buiten de schuld van de Opdrachtnemer waardoor de benodigde grondstoffen, hulpmaterialen of onderdelen die zij van derden betrekken, hen niet of niet tijdig kunnen bereiken, en/of de werknemer(s) de bouwplaats niet kunnen bereiken of aldaar verblijven, waardoor directe of indirecte (tijdelijke dan wel langdurige of permanente) stagnatie of verhindering bij de Opdrachtnemer ontstaat.

13.4

In geval van overmacht is de Opdrachtnemer niet gehouden tot enige (schade)vergoeding.

13.5

Indien deze stagnatie of verhindering langer dan dertig kalenderdagen heeft geduurd, hebben beide partijen het recht, de uitvoering van het Werk te (laten) beëindigen, voor zover het betreft het nog niet geleverde c.q. uitgevoerde gedeelte van het Werk. Hetgeen bij opzegging reeds is geleverd c.q. uitgevoerd moet alsdan gelijktijdig worden betaald.

13.6

Indien de Opdrachtnemer voorziet dat de stagnatie of verhindering langer dan dertig kalenderdagen voort zal duren, is de Opdrachtnemer gerechtigd de uitvoering van het Werk eerder de laten beëindigen.

 

13.7

Bij beëindiging op basis van dit artikel is de Opdrachtnemer, ongeacht door welke partij de Opdracht wordt opgezegd, niet gehouden tot enige (schade)vergoeding.

 

Artikel 14         Aansprakelijkheid

14.1.

Na de oplevering is Opdrachtnemer niet meer aansprakelijk voor tekortkomingen aan het werk behoudens wanneer er sprake is van een gebrek die Opdrachtgever redelijkerwijs niet al bij de Oplevering had kunnen kennen. Opdrachtgever is in dat geval gehouden om binnen 30 dagen na ontdekking hierover schriftelijk bij Opdrachtnemer te klagen.

14.2.

Een rechtsvordering uit hoofde van een (verborgen) gebrek verjaart in ieder geval binnen zes maanden nadat het Werk in gebruik is genomen.

14.3.

Een rechtsvordering uit hoofde van een (verborgen) gebrek is bovendien niet-ontvankelijk indien zij na verloop van een jaar na de oplevering althans ingebruikname althans na de schriftelijke klacht wordt ingesteld.

14.4.

Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:

–           de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;

–           de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van Opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan Opdrachtnemer toegerekend kunnen worden;

–           redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.

14.5.

Opdrachtnemer is alleen aansprakelijk voor schade aan andere werken en eigendommen van de Opdrachtgever voor zover de schade is ontstaan als gevolg van opzet of bewuste roekeloosheid van de Opdrachtnemer.

14.6.

De aansprakelijkheid van de Opdrachtnemer is in alle gevallen en onder alle omstandigheden beperkt tot de helft van de aanneemsom althans in ieder geval tot de uitkering van de

bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeraar van Opdrachtnemer.

14.7.

De Opdrachtnemer kan in geen geval gehouden worden tot vergoeding van indirecte schade, waaronder in ieder geval moet worden begrepen kosten en/of schade van derden, bedrijfsschade en gederfde winst.

 

Artikel 15         Betaling en verzuim

15.1.

Betaling dient, tenzij partijen hiervan uitdrukkelijk schriftelijk afwijken, volgens de volgende staffel plaats te vinden: 15% bij Opdracht, 35% bij aanvang van de werkzaamheden, 40% bij voltooiing van de helft van het Werk en 10% binnen twee weken na oplevering.

15.2.

Facturen van de Opdrachtnemer dienen door de Opdrachtgever binnen veertien dagen na factuurdatum te worden betaald, tenzij schriftelijk uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

15.3.

Indien betaling niet plaatsvindt binnen veertien dagen, dan wel binnen de nader overeengekomen

betalingstermijn, verkeert de Opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en wordt de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer een vertragingsrente verschuldigd van 1% per maand van het factuurbedrag voor iedere kalendermaand, waarbij een gedeelte van de maand tot een kalendermaand wordt gerekend, vanaf de vervaldatum tot aan de dag van de volledige betaling.

15.4.

Opdrachtgever is gehouden op eerste verzoek van Opdrachtnemer zekerheid te stellen voor de nakoming van zijn betalingsverplichting.

15.5.

De Opdrachtgever verkeert voorts zonder nadere ingebrekestelling in verzuim:

  1. a) indien reeds voor de oplevering waarschijnlijk is dat de Opdrachtgever niet, niet behoorlijk of niet tijdig zal voldoen aan enige verplichting die voortvloeit uit een overeenkomst waarop deze AV van toepassing zijn, of uit enige andere met de Opdrachtnemer gesloten overeenkomst;
  2. b) indien de Opdrachtnemer duidelijk aanwijzingen ontvangt omtrent verminderde kredietwaardigheid van de Opdrachtgever waardoor gerechte twijfel kan ontstaan dat hij zijn verplichtingen jegens de Opdrachtnemer zal nakomen;
  3. c) Opdrachtgever weigert de verzochte zekerheid te verstrekken en/of;
  4. d) in geval faillissement, surséance van betaling, stillegging of liquidatie van het bedrijf van de Opdrachtgever.

15.6.

Indien de Opdrachtgever in verzuim is, heeft de Opdrachtnemer, onverminderd de hem verder toekomende rechten, het recht zonder rechterlijke tussenkomst de uitvoering van de Opdracht op te schorten (tot de Opdrachtgever het verschuldigde bedrag heeft betaald) of de Opdracht geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Eén en ander ter keuze van de Opdrachtnemer en zonder dat de Opdrachtnemer tot enige schadevergoeding of nakoming van enige garantie gehouden zal zijn. In dat geval is elke vordering van de Opdrachtnemer op de Opdrachtgever direct volledig opeisbaar.

15.7.

De buitengerechtelijke kosten ter verkrijging van betaling door de Opdrachtnemer zijn voor rekening van de Opdrachtgever.

15.8.

Betalingen door de Opdrachtgever vanaf het moment van verschuldigd zijn van rente, worden geacht in eerste instantie te zijn betalingen van verschuldigde rente en vervolgens tot voldoening van de op de invordering vallende buitengerechtelijke kosten; pas nadat deze bedragen zijn voldaan, worden betalingen door Opdrachtgever in mindering gebracht op de aan de Opdrachtnemer verschuldigde hoofdsom.

15.9.

Het is de Opdrachtgever niet toegestaan betalingen op te schorten vanwege een vermeende tekortschieten van Opdrachtnemer. Opdrachtgever is evenmin toegestaan door hem verschuldigde bedragen aan de Opdrachtnemer te verrekenen met bedragen uit welke hoofde dan ook.

 

Artikel 16         Eigendomsvoorbehoud

16.1.

Alle zaken en materialen die door Opdrachtnemer worden geleverd, blijven tot het moment dat de Opdrachtgever alle openstaande vorderingen van Opdrachtnemer heeft voldaan, eigendom van Opdrachtnemer. De Opdrachtgever is niet bevoegd de zaken te verkopen, te verpanden of deze op enige andere wijze te (laten) bezwaren.

16.2.

Indien de Opdrachtgever haar verplichtingen niet nakomt of er gegronde vrees bestaat dat zij dat niet zal doen, is de Opdrachtnemer gerechtigd zaken en/of materialen waarop een eigendomsvoorbehoud rust bij de Opdrachtgever, of derden die de zaak voor de Opdrachtgever houden, weg te halen of weg te doen halen. De Opdrachtgever is verplicht hiertoe alle medewerking te verschaffen, op straffe van een boete van 10% van het nog te factureren deel van de aanneemsom.

 

16.3.

Indien derden enig recht op de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen willen vestigen of doen gelden, is Opdrachtgever verboden hieraan medewerking te verlenen en verplicht Opdrachtnemer daarvan zo snel als redelijkerwijs mogelijk is op de hoogte te stellen. Het voorgaande geldt eveneens wanneer derden beslag op de geleverde zaken legt of zal leggen.

16.4.

De Opdrachtgever verplicht zich:

  1. a) de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen te verzekeren en verzekerd te houden tegen diefstal en brand-, ontploffings-, en waterschade en op eerste verzoek van Opdrachtnemer de polis van deze verzekering ter inzage te geven;
  2. b) bij een eventuele uitkering van de verzekering is Opdrachtnemer gerechtigd op deze penningen. Voor zover zal Opdrachtgever hieraan volledige medewerking verlenen;
  3. c) op eerste verzoek van Opdrachtnemer de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken en/of materialen te merken als het eigendom van Opdrachtnemer;
  4. d) op eerste verzoek van Opdrachtnemer op andere manieren medewerking te verlenen aan alle redelijke maatregelen die Opdrachtnemer ter bescherming van haar eigendomsrecht met betrekking tot de zaken en/of materialen wil treffen en die de Opdrachtgever niet onredelijk hinderen in de normale uitoefening van haar bedrijf.

 

Artikel 17         Eigendoms- en Auteursrecht

17.1.

De door of vanwege de Opdrachtnemer verstrekte ontwerpen, afbeeldingen, omschrijvingen, tekeningen, modellen, begrotingen en calculaties en dergelijke zijn en blijven eigendom van de Opdrachtnemer ongeacht of deze aan opdrachtgever of aan derden ter beschikking zijn gesteld.

17.2.

Alle met betrekking tot ontwerpen, afbeeldingen, omschrijvingen, tekeningen, modellen en dergelijke gevestigde rechten (onder andere auteursrechten en modelrechten) worden voorbehouden en Opdrachtnemer heeft met uitsluiting van ieder ander het recht van verwezenlijking, openbaarmaking en

verveelvoudiging van zijn ontwerpen, schetsen, foto’s en alle andere afbeeldingen van zijn ontwerp die

worden bedoeld in de Auteurswet of in de Beneluxwet,inzake tekeningen en modellen.

17.3

Het is opdrachtgever niet toegestaan de uitvoering van een ontwerp, of een deel hiervan, van opdrachtnemer te herhalen zonder de uitdrukkelijke toestemming van opdrachtnemer.

17.4.

De in dit artikel genoemde rechten gaan nimmer over op Opdrachtgever.

 

Artikel 18         Toepasselijk recht en bevoegde rechter

18.1.

Op alle tussen Opdrachtgever en de Opdrachtnemer gesloten overeenkomsten is het Nederlands recht van toepassing.

18.2.

De toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag 1980 (CISG) wordt uitdrukkelijk uitgesloten.

18.3.

Alle geschillen, die niet in onderling overleg kunnen worden opgelost, worden in beginsel beslecht door de Rechtbank Overijssel, locatie Almelo

 

Artikel 19         Slotbepalingen

Ingeval Opdrachtgever een particulier is, zijn de bepalingen uit de AV die in strijd zijn met het dwingend recht niet van toepassing. In dat geval, of wanneer een bepaling van deze AV om een andere reden geheel of gedeeltelijk nietig of vernietigd is, blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht. Partijen zullen in in onderling overleg een nieuwe bepaling formuleren die naar aard, inhoud en strekking zoveel mogelijk aansluit bij de (gedeeltelijk) nietige dan wel vernietigde bepaling.

 

 

Bijzondere aanvulling voor Pro-One Hoscon B.V.

 

Pro-One Hoscon werkt tevens met de Algemene voorwaarden Installerende bedrijven. Deze zijn in aanvulling op de Algemene Voorwaarden Pro-One Totaalbouw B.V. Bij een conflict tussen voorgaande voorwaarden hebben de voor Pro-One Hoscon geldende ALIB voorwaarden voorrang boven de Algemene Voorwaarden van Pro-One Totaalbouw.

 

Bijgaand zijn de ALIB 2007 voorwaarden als bijlage toegevoegd. Deze maken onverbrekelijk geheel uit met de Algemene Voorwaarden van Pro-One.

Whatsapp ons!